Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
This website is sponsored by TIF - www.tif.nl

Het wordt zomer in het kabouterbos

illustraties: Merlijn Tukker
illustraties: Merlijn Tukker

Het wordt zomer in het kabouterbos

Inhoud

"Het wordt zomer in het kabouterbos" is een speels zintuiglijk belevingspad. De leerlingen gaan in groepjes op pad met een avonturenboekje en maken kennis met het bos en zijn bewoners: de kabouters en hun dierenvriendjes. 

Door verschillende spel- en leeropdrachten komen de leerlingen veel te weten over de verschillende facetten van de natuur. We gebruiken de verschijnselen van het seizoen om inzicht te geven in de samenhang van verschillende kenmerken. Zo ontdekken de leerlingen op een speelse manier de levenscyclus van de vlinder, de ontwikkeling van zaadje tot plant en elementen van de lente en de zomer. De leerlingen gaan kijken, voelen, ruiken, proeven, zoeken, luisteren en klimmen. Er worden spelletjes gespeeld, zoals vogelgeluiden raden en ringsteken met een puntmuts. Ook worden er verhalen verteld, gaan we afval sorteren, vlinders bekijken, kruiden proeven, zaadjes planten en nog veel meer …. 

 

Doel
Via de kaboutermanieren maken de leerlingen kennis met de natuur in hun directe leefomgeving. Ze leren hoe ze zich moeten gedragen en beleven allerlei avonturen in de natuur. De persoonlijke relatie met de directe leefomgeving wordt gestimuleerd.

 

 

Doelgroep

Het avonturenpad is voor leerlingen in de onderbouw, groep 1 t/m 3, van het basisonderwijs.

Het wordt zomer in het kabouterbos

Materialen ter overname

Het avonturenboekje met de verhalen en opdrachten, het draaiboek, een docentenhandleiding en de leerlingenwerkboekjes (uitgewerkt op twee niveaus) kunnen worden overgenomen.

De materialen voor het uizetten van het avonturenpad en de uitvoering van de opdrachten kunnen bij De Witte Schuur worden gehuurd.

 

Het is ook mogelijk om een eigen avonturenpad samen te stellen op basis van het bestaande concept van het avonturenpad. De illustraties van de kabouters in het kabouterbos, getekend door Merlijn Tukker, kunnen in dat geval los worden overgenomen.

 

Klik hier voor de foto’s van het avonturenpad ‘Het wordt zomer in het kabouterbos’.