Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
This website is sponsored by TIF - www.tif.nl

Middenbouw 2019/2020

 Hieronder vindt u een overzicht van alle veldwerkactiviteiten, excursies en materialen voor de bovenbouw. Het activiteitenprogramma voor de middenbouw is speciaal bestemd voor groep  4, 5 en 6. Groep 4 wordt  vanaf januari als middenbouw gezien. Groep 6 wordt tot januari als middenbouw beschouwd en daarna als bovenbouw. 
Voor het complete overzicht en inschrijving:  
>>> Klik hier om naar www.nmewestfriesland.nl te gaan <<<

Voorvertoning: Veldwerk: Rood met zwarte stippen
De leerlingen worden uitgenodigd om de verrassende aspecten van de "gewone natuur" door zintuiglijke waarnemingen en onderzoekmethdes  te ontdekken. Op een speelse, doch zeer gerichte werkwijze, volgen ze de levensloop van het lieveheersbeestje, het principe van eten en gegeten worden en ze beleven een leer avontuur. Lees verder »
Voorvertoning: Veldwerk: Kleuren, geuren en vormen
Kennismaking met de verscheidenheid van de natuur in onze directe leefomgeving en natuurbeleving. Op een speelse, doch zeer gerichte werkwijze, leren we de natuur waar te nemen en te onderzoeken. Door middel van opdrachten worden de leerlingen uitgenodigd om de verrassende aspecten van de "gewone natuur" te ontdekken. We gebruiken de verschijnselen van het seizoen om de samenhang in de natuur te ontdekken. Lees verder »
Voorvertoning: Veldwerk: Survivalspeurtocht
De kinderen gaan op speurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Naast educatie is er ruimte voor actie. Opdrachten over bomen en de omgeving worden afgewisseld met survivalactiviteiten, zoals slingeren aan een touw in een boom en onder een net door tijgeren. Lees verder »
Voorvertoning: Veldwerk: Aan het werk bij Boer Gijs
  Aan het werk bij Boer Gijs! is een nieuw programma dat plaats vindt in en rond de nieuwe kinderboerderij. De kinderen maken kennis met het boerderijleven en steken zelf ook de handen uit de mouwen. Lees verder »
Voorvertoning: Workshop: Uilenballen pluizen
In deze workshop gaan we uilenballen pluizen. Uilen slikken hun prooi met huid en haar door. In de maag wordt het prooidier verteerd, maar de botten, nagels, haar en veren niet. Deze resten worden in de maag samen gekneed tot een bal en vervolgens braken ze de bal uit.
Bij het uit elkaar pluizen van de uilenballen vind je de restanten, botjes, schedels en kaken van de prooidieren. Het zijn verschillende soorten muizen en zangvogels.
Lees verder »
Voorvertoning: Workshop: Energieproefjes in de klas
In de klas wordt een circuit ingericht met allerlei proefjes die inzicht geven in wat energie is en hoe je energie kunt opwekken met verschillende soorten energiebronnen. Na de inleiding gaan de leerlingen zelf aan de slag. Lees verder »
Voorvertoning: Workshop: 'Te Gek' zintuigen proefjes in de klas
Te Gek!  Je hebt vijf zintuigen: je ogen, je oren, je neus , je tong en je huid. Hiermee kun je zien, horen, ruiken, proven en voelen. Je gebruikt je zintuigen de hele tijd. In deze workshop gaan we allerlei experimenten doen met onze zintuigen. Je ontdekt hoe je zintuigen werken EN hoe ze je soms voor de gek houden. Het lijkt wel magie! Lees verder »
Voorvertoning: Leskist: Het grote vlinderspel, en véél meer ...
Het grote vlinderspel is een levend ganzenbordspel in vlinderthema. Al spelenderwijs leren de leerlingen over het leven van de vlinder. Daarnaast bevat de leskist boeken, werkbladen en lessuggesties voor lessen over vlinders. Lees verder »
Voorvertoning: Leskist: Papier maken
Deze leskist bevat alle materialen en een gebruiksaanwijzing om zelf papier te maken van oude kranten. Een activiteit die goed past binnen een project over afval en dan met name het hergebruik van afval. Lees verder »