Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
This website is sponsored by TIF - www.tif.nl

Veldwerk: Rood met zwarte stippen

Veldwerk: Rood met zwarte stippen
voor:groep 4, 5 en 6
waneer:oktober
duur:ca. 90 minuten
waar:De Witte Schuur
kosten: Omschrijving:
De leerlingen worden uitgenodigd om de verrassende aspecten van de "gewone natuur" door zintuiglijke waarnemingen te ontdekken. Op een speelse, doch zeer gerichte werkwijze, volgen ze de levensloop van het lieveheersbeestje, het principe van eten en gegeten worden en ze beleven een avontuur in de natuur. Het lieveheersbeestje staat hierbij als voorbeeld voor de insecten.  

Doel
Door kennis te maken met de levensloop van het lieveheersbeestje als voorbeeld  van een insect, krijgen  leerlingen inzicht in de samenhang van verschillende levende en niet-levende elementen in de natuur. Daarnaast wordt de persoonlijke relatie van de leerlingen met de directe leefomgeving gestimuleerd.
 

Inhoud 
Belangrijke principes en verbanden in de natuur worden, gerelateerd aan het seizoen, inzichtelijk gemaakt. We kijken naar de bouw en kenmerken van een insect, de plaats van insecten in de voedselpiramide, trucjes om te overleven, insecten als biologische gewasbescherming, en insecten als voedselbron van de toekomst.  Hierbij komen begrippen als winterslaap en koudbloedigheid aan de orde, het principe van eten en gegeten worden en het belang van voedsel en veiligheid voor dieren.  
 

Foto's:                                klik hier om de foto's van dit project te bekijken
Doecentenhandleiding:  klik hier om de (PDF) informatie voor docenten te downloaden 
    


Clip "Een mooi en nuttig kevertje" 
In deze clip wordt op heldere wijze de levenscyclus van een lieveheersbeestje uiteengezet.


 

Clip: insecten eten. 
Tijdens de veldwekles maken we tevens kennis met insecten die we kunnen eten. Gerechten met insecten staan gewoonlijk nog niet op het menukaart. Waarom eigenlijk niet?.....

Gekoppelde bestanden