Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten
This website is sponsored by TIF - www.tif.nl

Schooltuinprogramma

Schooltuinprogramma

Schooltuinprogramma

De schooltuin heeft in Enkhuizen een lange traditie en vormt een sterke leeromgeving. Van begin april tot half oktober volgen alle leerlingen van groep 6/7 in het basisonderwijs in Enkhuizen het schooltuinprogramma. Het doel is niet zozeer de oogst op zich, maar veel meer de natuurervaringen die kinderen opdoen tijdens het tuinieren.

De leerlingen leren een half jaar lang over de teelt van cultuurgewassen en alles wat daarmee samenhangt. Vanuit een praktijksituatie komen ze in aanraking met relaties in de natuur en basisprincipes, zoals de bouw en ontwikkeling van een plant en de levenscyclus van een gewas. Behalve kennis, inzicht en ervaring, worden er veel vaardigheden (zowel fysiek als sociaal) opgedaan. Belangrijke thema’s, zoals voeding en gezondheid, zorg en verantwoordelijkheid, kunnen volgens ons op geen andere wijze zo sterk aangeboden worden. Kllik hier om het schooltuin verslag 2018. 
Schooltuinprogramma
Het schooltuinprogramma bestaat uit 4 binnenlessen en ca. 16 buitenlessen. Vanaf begin april starten de buitenlessen. In deze lessen verzorgen leerlingen uit groep 6 (na de zomervakantie groep 7) hun eigen tuintje waarin zij groenten, kruiden en bloemen kweken. De oogst uit hun eigen tuintje mogen de leerlingen zelf mee naar huis nemen. In het voorjaar oogsten ze voor het eerst spinazie en radijsjes. Na de zomervakantie kunnen ze allerlei groenten en bloemen oogsten.

In aansluiting op het schooltuinwerk heeft MEC De Witte Schuur een docentenhandleiding voor de leerkracht en een leerlingenlogboek ontwikkeld. Twee van de vier lessen uit de docentenhandleiding kunt u ook door een gastdocent van De Witte Schuur laten uitvoeren. Het betreft les 2 over zaden en kiemplanten en les 4 over de boon. De gastlessen zijn te boeken via www.nmewestfriesland.nl, ga naar ‘lessen en excursies’ en klik op ‘MEC gastles: zaden en kiemplanten’ en/of ‘MEC gastles: de boon’.

De benodigde materialen voor de lessen 2 en 4 (muv pincetten, loepen en microscopen) zijn ook los te bestellen via www.nmewestfriesland.nl, ga naar ‘materiaalzendingen’ en klik op ‘MEC materialen: zaden en kiemplanten’ en/of ‘MEC materialen: het bonenexperiment’. Bij deze materiaalzendingen zijn losse lesbrieven ontwikkeld, die u hier kunt downloaden.

Documenten
Docentenhandleiding klik hier om de docentenhandleiding te downloaden
Leerlingenlogboek klik hier om het leerlingenlogboek te downloaden
Schooltuinen 2018 kennismaking klik hier om de powerpointpresentatie 'schooltuinen 2017 kennismaking' te downloaden
Schooltuinen 2017 fotoverslag klik hier om het fotoverslag van de schooltuinen Enkhuizen 2017 te downloaden
Lesbrief Zaden en Kiemplanten klik hier om de lesbrief bij de materialen Zaden en Kiemplanten te downloaden
Lesbrief Bonenexperiment klik hier om de lesbrief bij het Bonenexperiment te downloaden


Kringloop van de plant, van zaad tot zaad. Filmpje de tomaat: (3 min.)


Kiemende boon: Zo wordt een een boon een bonenplant
Gekoppelde bestanden